The city that never sleeps

New York är klyschigt nog en av mina favoritstäder. Denna metropol är allas favorit - vare sig man är på shoppingtur, kulturresa eller bara där för att "uppleva stadspulsen". Här kommer en snabb New York-guide.

Geografi:

När man talar om New York talar man oftast och New York City (NYC) eller Manhattan. Manhattan ligget i New York State, en av USA:s 50 delstater. NYC ligger på den sydligaste spetsen av New York State, på samma breddgrad som Rom. Staden är precis som Stockholm uppbyggd på öar. NYC är uppgjort av fem områden, eller boroughs, dessa är Manhattan, Brooklyn, Queens, the Bronx och Staten Island. Manhattan är den mest urbana och vad folk ser framför sig när de hör  NY. Manhattan i sig är uppgjort av flera olika stadsdelar - Uptown, Midtown och Downtown. I Downtown har du t.ex. China town, Little Italy och Soho. Man brukar också prata om East side och West side. Om man tänker sig det som ett koordinatsystem (tråkig jämförelse, jag vet) Så är east och west x-axeln och Up, mid och downtown y-axeln. man säger till exemel, Upper East Side (läs: Gossip Girls bostadskvarter)

Shopping:

Dom här affärerna får du inte missa om du åker till New York!

Forever 21 - Svenska blogggare är ofta helt lyriska över Forever 21:s fantastiska sortiment. En blanding mellan h&m och Topshop, erbjuder Forever 21 senaste modet till billigt pris. Finns bl.a. i Soho. 

Steve Madden - Skor. Skor. Skor. Steve Madden gör helt underbara skor, speciellt klackar. Finns på Upper East Side. 

Abercrombie and Fitch - Fifth Avenue, mellan 58:e och 59:e gatan. Klassisk East Coast luxuary. Se till att spraya på dig eller din älskling ordentligt med A&F killparfym. UNDERBAR. 

Hollister - Finns runt om i staden, en billigare beach-variant av A&F. Mer prisvärt. 

Victoria's Secret - Underklädeskedjan nummer ett säljer bra BH:ar till överkomliga priser. Finns på Madison. 

American Eagle - Underbara tees och bra rea. Finns i SoHo bl.a. 

Topshop - Nyöppnat i NYC. Har inte varit där själv än men väntar bara på en ursäkt att åka dit. Underbara kläder, men något dyra. 

Urban Outfitters - Fashion Mecca. Urban Outfitters finns i Stockholm sen några år tillbaka, fast til betydligt högre priser än i NYC. Ifall du eller någon du känner ska dit - passa på!

Sightseeing:

Skippa frihetsgudinnan, och åk istället vidare med båten till Ellis Island. Mycket trevligare och perfekt för historienörden. Ellis Island var dit alla invandrare kom med båtarna. Om du har någon i släkten som har emigrerat kan du leta upp dem i registret och mot en liten summa kan du få veta i vilket skick de var när de kom, vad de hade med sig och kanske t.o.m. var de begav sig därefter. Om du är där på sommaren är det väldigt mysigt att äta lunch på kajen vid battery park. tvärs över gatan finns det en stor starbucks också där man kan läska sig med en Strawberry Frappuccino. 

Rockerfeller Center är underbart att se, speciellt på vintern då man kan åka skridskor där. Om du själv är som Bambi på hal is går det bra att stå med en varm choklad och se på också. 

Empire State Building. Om du inte har något emot att trängas med tusentals andra turister är det trevligt att åka upp och njuta av utsikten från Empire State Building. 

Central Park är Manhattans största grön område. Gå runt, njut och sitt i solen ett tag. Fortsätt gärna till härliga The Met - The Metropolitan Museum of Art. Skule det vara så att du eller den du reser med inte är speciellt konstintresserad kan man ju alltid sitta på trapporna och se Gossip Girl cool ut. Fast jag rekommenderar en visit, vem vet vilka intressen man kan upptäcka?

The Apple Store. Jag hade kunnat skriva det under shopping, men The Apple Store på fifth avenue är mer av en turistattraktion än något annat. Försök att gå dit tidigt så slipper du kön! Ifall du har barnasinnet kvar kan du också smita in på F.A.O Schwarz som ligger precis brevid, världen mest otroliga leksaksaffär. 

Mat/Dryck

Eftersom gränsen för att dricka är 21 i USA har jag inga bra partytips. Däremot så vet ajg att det finns plenty of cool stuff att upptäcka ändå...

Starbucks - need I say more?

Nobu har underbar japansk mat, men om man vill ha bord på resturangen krävs det att man bokar långt i förväg. Försök på Nobu Next Door ist., inte alls lika dyrt heller!

Cipriani Downtown är också ett billigare alternativ om man jämför med systerresturangen Harry's Bar i Venedig. 



Peace out,

K

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0